Utsökt och smärtsamt om sjuttiotalets Grekland

Mary: en lågmäld, bitvis rolig men smärtsam roman av Aris Fioretis.
Mary: en lågmäld, bitvis rolig men smärtsam roman av Aris Fioretis.

Min första roman av Aris Fioretis blev en glad överraskning. Jag läser många böcker, men bara några av de allra bästa kommenteras här. (Nuförtiden hinner jag inte med några längre recensioner, detta får betraktas som ett boktips.)

Militären har makten i Grekland 1973 och högskolans studentuppror pågår när den unga studentskan Mary råkar vara på fel plats vid fel tid och arresteras. Hon har precis fått reda på att hon är gravid med sin högt älskade pojkvän, medlem i motståndsrörelsen.

Mary förhörs och torteras. Hon vägrar konsekvent uppge vem hon är eller ange någon. Tigandet blir hennes strategi vad som än händer, och allra mest oroar hon sig för att hennes fångvaktare ska få veta att hon är gravid, eftersom hon vet att de skulle använda det mot henne. Hon hoppas bli hemskickad efter någon vecka som de flesta andra, men militären irriterar sig på hennes omutbarhet, och veckorna går…

Lågmäld och kärv. Vackert, poetiskt språk. Spännande i all sin långsamhet. Man kan känna dofterna, smakerna, ljuset. Man lever och plågas med Mary. En kroppsligt bräcklig liten människa som slår tillbaka mot den systematiska terrorn hos juntan genom att vägra deras krav. Jag antar att det är den här sortens hjältar som slutligen brukar tippa diktaturer. Att den lilla människan betyder mer än hon tror. Det finns humor i boken, det finns djup sorg. Det finns ett Grekland man inte visste om. Den är mycket läsvärd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *