Åsne Seierstad om IS-värvningens mekanismer

Åsne Seierstads bok beskriver hur värvningen av ungdomar till IS går till.

För några veckor sedan begicks ett terrorbrott på Drottninggatan här i Stockholm. För drygt en vecka sedan small det i Manchester. Och härom natten i min andra hemstad London, precis där min sambo brukade gå och äta lunch med sina jobbkompisar när vi bodde där.

Hur förklarar man att vissa personer vill döda och lemlästa andra oskyldiga människor så gärna att de riskerar, och till med offrar, sitt eget liv för att kunna göra det? Jag vill tipsa om boken Två systrar där Åsne Seierstad har gjort en noggrann studie av två vanliga norska tonårsflickor som rymmer hemifrån för att bli terrorister i Islamska Staten.

Seierstad kartlägger hur två unga kvinnor, glada, sportiga och duktiga i skolan och från en öppen och inte särskilt religiös familj, steg för steg radikaliseras. Det börjar med söndagsskole-imamen, fortsätter med en islamsk ungdomsorganisation och slutar alltså med att flickorna lämnar sitt hem och sina förtvivlade föräldrar och syskon och ger sig av till Syrien för att gifta sig med varsin IS-krigare. Ungefär femhundra andra skandinaviska ungdomar har gjort samma sak.

Seierstad visar hur de onda krafterna finns rakt under näsan på oss och ostört hjärntvättar ungdomar som de båda systrarna utan att någon reagerar, trots att tecknen på vad som pågår är tydliga. Och när föräldrarna slår larm tar myndigheterna helgledigt istället för att hämta hem barnen innan de hunnit över gränsen till Syrien.

I Guds namn begås sedan de mest fruktansvärda grymheter mot andra människor på IS territorium, allt medan de båda systrarna hejar på och lägger ut bilder på Instagram. IS själva lägger ut livsstilsreklam som liknar Coca Colas, och Instagrambilder på sötsaker och kattungar för att värva västerländska ungdomar.

Lena Andersson skriver att alla idésystem kommer ur den mänskliga hjärnan, och vill man döda och våldta så hittar man sätt att rationellt rättfärdiga det, med eller utan Gud. ”Gud hängs på idéerna efteråt som en accessoar, eller får tjäna som ett armeringsjärn. Hans påstådda vilja adderas till det som man redan anser vara rätt och sant.” (DN 15.04.17) Ingenstans känns detta mer tydligt än hos IS, och Seierstad illustrerar och bevisar det på sitt vanliga föredömliga sätt i en bok som är nästan omöjlig att lägga ifrån sig.

 

Skicka inga böcker! Detta är ingen bokblogg, författaren tipsar bara om några av böckerna på hennes egen läslista.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *