En självlysande betraktelse över Ryssland

"Nothing is True and Everuthing is Possible" by Peter Pomerantsev
”Nothing is True and Everuthing is Possible” by Peter Pomerantsev

Peter Pomerantsev har ryska föräldrar men växte upp i London. Som vuxen bodde och arbetade han inom ryska teve i något decennium. Han träffade och umgicks med människor från alla samhällsklasser. Hans bok, som även kommit ut på svenska under titeln Ingenting är sant och allting är möjligt: Det nya Rysslands surrealistiska själ, är en självlysande skildring från Moskva-tiden.

Som rysktalande ryss från London släpps Pomerantsev in överallt. Men hans blick är inte rysk, den betraktar Moskva, dess människor, politiska spel och maktens användning av medierna utifrån. Med förundrat intresse skildrar Pomerantsev hur Kreml likt en bläckfisk omsluter och genomsyrar allt som händer och hur det även påverkar väst. Han skriver om skolor för kvinnliga lycksökerskor, hur korrupt polis tar ifrån människor deras företag och hur det rika London börjar bli mer ryskt än engelskt.

Jag brukar vara ganska kall inför journalisters prosa i bokform. Men i England finns inga journalisthögskolor, där läser en blivande journalist engelska och litteraturvetenskap. Och Pomerantsevs prosa gnistrar på det där lättsamma, eleganta och ändå komplexa sättet som många britter skriver på.

Boken är fantastiskt intressant och spännande, jag sträckläste den. Den är en självlysande berättelse om det nya Ryssland.

En reaktion på ”En självlysande betraktelse över Ryssland

  1. Pingback: Cıvata

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *