Fula ord från 1600-talet

När jag gjorde research till min roman om drottning Kristina (kommer ut 2017) hittade jag en massa gamla invektiv som är så roliga att jag bara måste få dela med mig! På den tiden svor man inte åt andra hur som helst – det kunde bli följder! Det hände att personer blev dräpta eller utmanade på duell för att de hade kallat någon för hundsvott. Och kunde man bevisa att man hade utsatts för en förolämpning av det slaget innan man stack ner någon, hade domstolen viss förståelse för det och mildrade straffet. Det ansågs nämligen vara förtal att kalla någon för något fult och ansågs vara ett hot mot den personens goda namn och rykte. Och dessa var mycket viktiga för individen, då som nu.

Här är några av alla fula saker man kallade varandra på den tiden:

hundsvott = ungefär hundfitta

avskrapsfnas = ung. avskum

brackefnes = ung. byxfisare

brillekrämare = ung.bedragare

dröpsyl = ung. slarver

fittmickel = ung. enfaldig karl

flotesugga = ung. ostadig kvinna som löper omkring

lortlarpa = ung. snuskig kvinna

slamsäck = ung. lortpåse

späckhök = allmänt okvädingsord, eg. fläskhandlare

5 reaktioner på ”Fula ord från 1600-talet

  1. Det var ett ord här som jag faktiskt kände igen. När jag var barn och hade varit ute och lekt och smutsat ner mig eller hade haft sönder kläder när jag klättrat i träd då kunde jag få höra utav min mormor: Men huga, du ser ut som en riktig lortlarpa.

  2. Dröpsyl ligger ju nära till hands att använda ibland. Vad roligt att se listan! Brillekrämare leder tankarna till brylcreme. Måste vara en slump, det är ju ett produktnamn…

  3. Underbart!
    Tror jag skall börja använda vissa. ”Din slamsäck!” låter ju både kraftfullt, målande och fullständigt begripligt 😉
    ”Hundsvott”, med lätt fonetiskt anpassad stavning (”huncwot”), finns även i polskan, även om det numera låter lite ålderdomligt. Spår efter den svenska invasionen på 1600-talet, eller parallell import från (kanske) lågtyskan?

    1. Ja, visst behöver den svenska svordoms- och invektiv-listan byggas ut? Den är alltför torftig. Att klämma till med ”din slamsäck” istället för ”din jävel” är ju mycket roligare när någon tränger sig före i snabbköpskön alternativt släpper en dörr i ansiktet på en?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *