Mantels tegelsten om franska revolutionen en njutning

Hilary Mantels tegelsten om franska revolutionen

Hilary Mantel är en av mina favoritförfattare och har varit en inspiration för mig när jag själv skulle skriva om drottning Kristina. När Wolf Hall, om Thomas Cromwell och Henrik       XIII, kom ut i England 2009 (och senare forsättningen Bring Up the Bodies) häpnade jag över att man kan skriva historiska romaner på det viset. Som om det hände igår fast det var femhundra år sedan. Som om handlingen djupt angår oss och vår egen tid och paralleller kan dras hela tiden.

Nu har jag äntligen läst mastodontromanen A Place of Greater Safety från 1992, om franska revolutionen. Det tog ett tag att läsa ut de ca 850 sidorna. Liksom Wolf Hall och Bring Up the Bodies är detta en bok att läsa långsamt för att njuta av Mantels utsökta språk och humoristiska ordvändningar. På nästan varje sida finns en mening eller replik att stanna upp vid och läsa högt bara för att den är så bra. Romanen handlar om några av revolutionens unga nyckelpersoner under dess första sex år. Mantel ger kött och liv åt dessa namn från historieböckerna så att man gråter när de slutligen slukas och förtärs av det maskineri de själva satt igång och som blir ett självgående terrormonster.

Det enda jag har att invända mot romanen är just att den är lite för lång – det finns partier som tappar fart. Mantel är tydligen inte bara bra på att skriva, utan även på att övertala redaktörer att hon ska slippa skära i sin text.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *