Margaret Atwood i Stockholm

Margaret AtwoodI går kväll var Margaret Atwood i Stockholm. Jag gick och lyssnade på henne i Kulturhuset. Hon är en av mina absoluta favoritförfattare. Biljetten skaffade jag för ett halvår sedan när de släpptes; tydligen sålde de ut på mindre än en vecka.

”Hon är ju lika witty och rolig i verkligheten som i sina böcker”, sa dottern, som var med (Ms Atwood har flera fans i vår familj som ivrigt plöjer allt hon publicerar). Och det var hon verkligen. Hon skriver inte bara fenomenalt bra, hon har sunda åsikter som hon framför på ett lågmält sätt med glimten i ögat. Till exempel om den kristna högern i USA, miljöförstöringen och misogyni. Publiken fnissade förtjust.

I februari var jag och lyssnade på Hilary Mantel som jag också är fullkomligt insnöad på (har läst hennes Woolf Hall och Bring Up the Bodies först på engelska och sedan i svensk översättning, bara för att få dem att vara längre), och det var också fantastiskt att höra henne prata IRL. Med all respekt för visuella medier, men de går helt enkelt inte att jämföra med verkligheten. Det är bara att tacka Kulturhuset som hämtar hit dessa litterära giganter åt oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *